Reisetips for Frankrikes romantiske hovedstad

Din guide til Paris - tips om restauranter, hotell, severdigheter, shopping, uteliv og mye mer.

Kirker

Kirkene i og rundt Paris er stort sett i gotisk stil. Mange av dem inneholder viktige kunstverker både med hensyn til den religiøse og kunsthistoriske utviklingen. Et must for alle turister er Notre-Dame, et velkjent og sagnsomsust symbol på Paris. Liker du den gotiske stilen bør du også få med den basilikaen i Saint-Denis og Sainte-Chapelle. Nedenfor følger en liten oversikt over de mest sentrale kirkebyggene i området:

http://paris.webby.no/db/fileupload/notre-dame.jpgNotre-Dame er åpent fra kl. 08 til 18.45, og det koster ingenting å se den innenfra. På Île de la Cité ligger denne storslagne gotiske kirken. Det du ser i dag er hovedsaklig resultatet av restaureringsarbeider gjort på 1800-tallet, mens den originale kirken ble bygget midt på 1200-tallet. Flere portaler er kjente på grunn av komposisjonene og skulpturene sine, og kimæregalleriet er populært for sine monsteraktige fabeldyr (jfr. Quasimodo fra Victor Hugos roman).

Saint-Germain-des-Prés har vært restaurert uttalige ganger siden den ble oppført i år 990. Bare noen mauriske buer er igjen av det opprinnelige eksteriøret, mens strebebuene i korrundingen var blant de første i den romanske stilen. Spesielt vakre er St-Symphorien-kapellet og Abbedpallasset.

Sainte-Chapelle ble bygget mellom 1241 og 1248 for å oppbevare relikvier. Denne gotiske kjempekirken er original siden den mangler strebebuer, samt et spir som forkorter avstanden til himmelen. Innvendig er glassmosaikken meget vakker, og vinduene illustrerer bibelhistorien. Billetten koster 7, 5 euro, og om sommeren er åpningstidene 09.30 – 18.

Saint-Denis-basilikaen er mest kjent som gravkirke for franske konger, og Ludvig XVIs og Marie Antoinettes levninger ble senere flyttet hit. Mange av gravene er unike skulpturer, mens selve kirken er et gotisk mesterverk med lyset som religiøst symbol. Det beste fremkomstmidlet er RER.

Saint-Sulpice er i jesuittisk stil, og er mest kjent for sine proporsjoner innvendig og de flotte dekorasjonene. Orgelet har tiltrukket seg flere virtouser gjennom tidene.

Sainte-Geneviève har en fin miks av gotisk stil og trekk fra renessansen, men er mest kjent for pupituren (tribune på tvers mellom kirkeskip og koret). Også fasaden er særpreget, og få også med deg glassmaleriene.

Saint-Vincent-de-Paul er bygd etter planer for basilikaer.

Utskriftsvennlig versjon

Flere artikler

 1. Kirker 18.04.2008

  Finn et perfekt hotell i Paris

  Gjennom det anerkjente hotellbyrået Hotell.no kan vi nå tilby hotell i alle prisklasser, fra vandrerhjem til luksushotell. Søk og bestill her:  Sponsede lenker

  Mer reisestoff

  Regn om valuta


  Privacy Policy