Reisetips for Frankrikes romantiske hovedstad

Din guide til Paris - tips om restauranter, hotell, severdigheter, shopping, uteliv og mye mer.

Arkitektur - Paris

http://paris.webby.no/db/fileupload/pompidou.jpgGitt den naturlige forekomsten av kalkstein, har denne steinen preget bygningene i Paris. Men også gips og teglstein er hyppig tilstede før glass og jern ble introdusert på 1800-tallet. Byen er også kjent for sin urbanisme og byplanlegging, som ble etablert allerede i middelalderen. Lenge før den kjente Haussmann skapte strenge regler, kunne man se de karakteristiske store gatene med harmonisk tilhørende fasader og gesimser. Karakteristisk for byens utvikling har også bymuren vært. Den har blitt endret uttallige ganger, og deler av muren bygget i 1213 kan du se i bydelen Marais. Noen av tollhusene fra bymuren i 1787 kan ses rundt Etoile. La oss kort gå gjennom sentrale bygg og byggverker du kan se i Paris:

Romernes Paris, om de kalte Lutetia i 52 f. Kr., fikk struktur som mange andre romerske byer med forum, teater og amfiteater. Rester av bad og termer kan du se i Cluny.

Det er mange eksempler på gotisk arkitektur i Paris, og mest kjent er jo Notre-Dame. Det nye med denne stilen i forhold til den romanske stilen var ribbehvelvet og spissbuen. Eksempler fra den tidlige gotikken (1125-1190) er St-Martin-des-Champs og Saint-Germain-des-Prés. Den klassiske gotikken (ca. 1190-1250) kan du blant annet se i spisesalen i St-Martin-des-Champs. Rayonnant, eller strålegotikken (1250-1380), har et eksempel i Notre-Dame og Sainte-Chapelle, mens Tour Saint-Jacques ofte fremheves som et ideale for flammegotikken (flamboyant) som varte til 1500-tallet.

Man dannet Akademiet for arkitektur i 1671. Den franske klassisismen preges av nøysom utsmykning, god proporsisjon og symmetri. Vitenskapens presisjon skulle gjenspsiles i byggene. Les Invalides er et godt eksempel på dette, likeså Berninis søykegang i Louvre.

Opplysningstidens arkitektur kan ses i Odéon, Sainte-Geneviève og Ècole de Chirurgie. Her var målet i større grad å bidra til sosial utvikling, altså at funksjonen kunne ses i konstruksjonen. Ved å forenkle antikkens former skapte man en fin enkelhet.

1800-tallet var kjennetegnet av stor befolkningsvekst, og man rokket om på etablerte områder mens man skapte nye. Jern startet sin karriere som byggemateriale. Triumfbuen ble bygget etter romerske forbilder. Andre bygg fra denne tiden er Assemblée Nationale og Saint-Vincent-de-Paul.

Byplanleggingens mester Haussmann virket i andre halvdel av 1800-tallet. Kloakksystem og ferskvann til folket, men også etableringen av gjennomfartsårer. Han hadde stor påvirkning på arkitektene som utformet selve byggene på denne tiden ved å kreve en viss monumentalitet som passet med omgivelsene.

Jernarkitekturen skapte mange nye alternativer for dekorasjon og konstruksjon. Ingeniører fikk større rolle på arkitektenes bekostning, som blant annet er tilfellet med Eiffeltårnet. La Gare du Nord, Les Halles og Pont Alexandre-III kan alle vise trekk ved denne stilen, med støpejern, glass og gjennomsiktighet.

De første årene etter 1900 og frem til mellomkrigstiden var preget av dekorasjoner og ideer om det ideelle samfunn. Kjente navn fra denne perioden er Guimard (Castel Béranger)og Le Corbusier (Cité du Refuge). Etterkrigstiden har gitt flere viktige verk, som ombyggingen av Musee d`Orsay og Louvre. Det nye Bercy-distriktet har spennende løsninger for byplanlegging, mens Palais Omnisports er artig. Et annet interessant området er La Défense, ment å balansere for Triumfbuen og Arc du Carrousel. Vi anbefaler også en visitt til Jean Nouvels Institut du Monde Arabe.

Finn et perfekt hotell i Paris

Gjennom det anerkjente hotellbyrået Hotell.no kan vi nå tilby hotell i alle prisklasser, fra vandrerhjem til luksushotell. Søk og bestill her:Sponsede lenker

Mer reisestoff

Regn om valuta


Privacy Policy