Reisetips for Frankrikes romantiske hovedstad

Din guide til Paris - tips om restauranter, hotell, severdigheter, shopping, uteliv og mye mer.

Historie - Paris

http://paris.webby.no/db/fileupload/katakomber.jpgRomerne inntok byen i år 52. f. Kr., og etablerte fred i det tidligere bestridte området. De kalte Lutetia. Ved romerrikets fall lå Paris åpen for flere invasjoner fra frankerne, karolingere og normannere.

I løpet av middelalderen ble byen hovedstad i Frankrike, og hadde nesten 200 000 innbyggere i 1328. Dette var en urolig tid med høyt skattetrykk, som igjen skapte flere bondeopprør. Man kjempet også lenge mot en engelsk okkupasjon.

Kong Henrik IV sto i sentrum for religionskrigene, og skiftet statsreligion fra kalvinisme til katolisisme i 1593. Det var derimot han som lå bak Nantes-ediktet i 1598, som ga franskmennene stor religionsfrihet. Ikke dermed sagt det var slutt på urolighetene. Borgerkrigen Fronden dominerte i årene mellom 1648 og 1652, og striden sto som vanlig om bønders rettigeheter.

Mer uro ble det da Ludvig XIV bestemte å flytte hoffet ut av byen til Versailles. Misnøyen med den undertrykkende staten og det isolerte monarkiet var noen av årsakene bak den franske revolusjon 14. juli 1789. Det var denne datoen folket stormet Bastillen (symbol på monarkiet), og jakobinerne (Robespierre) tok makten. Tre år senere, ved ”Den annen revolusjon” 10. august 1792, avsatte folket kongen. Det ble så innledet et terrorvelde i tiden september 1793 - juli 1794.

Frankrike trengte ro etter lang tids stridigheter, og det var lett for generalen Napoleon å bli keiser i 1804.Place Vendômesøylen ble symbolet på hans og franskmennenes makt. Landets fiender invaderte i mars 1814, og monarkiet kom tilbake.

Tiden nå var preget av restaurasjon med modernisering, selv om misnøyen ga seg utslag i julirevolusjonen 1830 hvor Karl X abdiserte. Etterfølgeren Ludvig Filip innledet derimot en gullalder for Frankrike. Idyllen varte ikke lenge, for det kom en ny revolusjon i februar 1848 på grunn av kongens manglende forståelse for parlamentariske spilleregler. Nok en gang så man muligheten for en sterk mann, og 2. desember 1851 ble Napoleon III keiser.

I 1871 kom krisen kalt Parisekommunen ( ”Den blodige uken” i mai med 20 000 falne), etter at en prøysisk okkupasjon ble tolket av folket som om at regjeringen hadde kapitulert. Men det tok ikke mange år før velstanden økte. Belle Èpoque fikk sine spirefrø allerede ved Verdensutstillingene i 1878 og 1889, og blomstret som kjent spesielt i 1920-åra.

I mellomkrigstiden var der en sterk vekst i by og befolkning. Den tyske okkupasjonen mellom 1940 og 1944 ga ikke mange skader på selve byen, som ble spart for bombeangrep. Oppgraderingen etter krigen på 50- og 60tallet gikk raskt (ledet av den sterke Charles de Gaulle), og RER kom på plass relativt tidlig. Studentopprøret 1968 i Europa hadde en sentral plass i Paris, hvor det skapte regjeringskrise, med barrikader 10. mai som klimaks. Dagens Paris er et intellektuelt, administrativt og kulturelt sentrum. Nyhetsbildet fra byen preges ofte av turisme og ungdomsopprør i forstadene.

Finn et perfekt hotell i Paris

Gjennom det anerkjente hotellbyrået Hotell.no kan vi nå tilby hotell i alle prisklasser, fra vandrerhjem til luksushotell. Søk og bestill her:Sponsede lenker

Mer reisestoff

Regn om valuta


Privacy Policy